Mottó: „…mert nincs város célok, fantáziák, vad és káprázatos elképzelések nélkül.” Konrád György: A város arca – pécsi portrék 2011. 8. oldal

Összefoglalás: Az alábbi kezdeményezés azt szolgálja, hogy Baranya megye és Pécs városa egy átfogó program révén elnyerje az „Európa Gasztronómiai Régiója” címet 2024-ben.

Az „Európa Gasztronómiai Régiója” cím egy európai elismerés, mellyel olyan pályázó közösségeket (város, megye, régió, sziget, ország) tüntetnek ki, akik a fenntartható fejlődés szellemében, közösségi összefogással alátámasztva, kiemelten fontosnak tartják gasztronómiai örökségüket és értékeiket, a helyi ételek, italok, mezőgazdasági termékek, kulturális és természeti értékek megőrzését és védelmét.

A „Baranya és Pécs Európa Gasztronómiai Régiója 2024” címmel a megye és a város közösségei reflektorfénybe állíthatják Európa és a világ számára a helyi gasztronómiai különlegességeket, kulturális, nemzetiségi és örökségi értékeinket, a tudomány és oktatás eredményeit, kulturális és sport eseményeinket és természeti szépségeinket.

Ahhoz, hogy Baranya és Pécs sikerrel lépjen fel a cím megszerzése érdekében, egy 2021- től 2027-ig terjedő komplex programot célszerű megalkotni a helyi gazdaság, kultúra, gasztronómia, mezőgazdaság, az oktatás, az állami intézmények, vállalkozások és a civil világ együttműködésével. A program kialakításába, alulról építkezve, minden lehetséges érintettnek lehetőséget kell biztosítani. A hétéves programidőszakot célszerű tematikus évekre megtervezni. A 2024-re tervezett címre már 2021-ben be kell nyújtani Baranya és Pécs ajánlatát a díjat menedzselő nemzetközi szervezetnek (IGCAT Barcelona). A program a helyi gazdaság és társadalom fejlesztését és dinamizálását kell, hogy szolgálja. Az alapkérdés: ki mivel tud hozzájárulni a sikerhez?

Az Európa Gasztronómiai Régiója címet 2016-tól 2022-ig 14 régiónak ítélték oda 12 országból. Az eddigi nyertesek között vannak nagy régiók, tartományok, mint pl. Katalónia (2016) 7,6 millió lakossal, de vannak kisebb régiók, városok és megyék, mint pl. Nagyszeben, Galway és Nyugat-Írország, Trondheim és Trondelag. A címre pályázók rendkívül sokszínűek. Európa keleti feléből eddig csak Nagyszeben (korábbi Európa kulturális fővárosa) és Riga, Lettország főváros pályázott a címre.

Az „Európa Gasztronómiai Régiója” cím nem egy pénzosztó konstrukció, hanem az adott terület eredményeit, programját, összefogását és a jövendő feladatokat széles körben népszerűsítő elismerés. A cím és az arra történő felkészülés egy stratégiai eszköz lehet fejlesztési források feltárására, a jövőbeni fejlődés elősegítésére és összehangolására a helyi gazdaságban és társadalomban. Alkalmas a helyi közösségek és egyének mozgósítására egy jobb életminőség elérésére, az egészséges táplálkozás és életmód népszerűsítésére. A kezdeményezés sok helyi érintett polgár víziójával, álmával és részvételével valósítható meg.

Kovács Dezső PhD. c. egyetemi tanár Lokodi Ákos Kreatív chef, gasztronómiai tanácsadó