Baranya és Pécs Európa Gasztronómiai Régiója 2026

A Bor Hazája

Baranya igazi gazdagságát azonban a hegyek déli lankáin hajladozó szőlővesszők adták. A régióban a római kor óta jelen van egy fejlett bor- és szőlőkultúra. Így ha Bacchusnak hódolunk, akkor érdemes elsétálni Villány és Palkonya pincesoraira, a fehérre meszelt kis présházak a szőlőműves életörömét hirdetik.

Minőségi…

borban pedig rendkívül bőséges a választék Baranyában!

Magyarország 22 borvidékéből a pécsi és a villányi alkotja (a szekszárdival és tolnaival) a Pannon borrégiót, ahol nemzetközileg is a legkiválóbbak között számon tartott, nemes nedűk készülnek.
Rétisasunk, Pannó a 640 hektáron elterülő Pécsi borvidékre tekintve éles szemével végigpásztázhat a Mecsek déli lejtőin, egészen Mohácsig; a 2450 hektárnyi Villányi borvidéken a Szársomlyó kopár sziklatömegei, s a Villányi-hegység szőlőültetvényei felett húz el.
A szőlőművelés e szubmediterrán tájakon feltételezhetően a keltákig, bizonyíthatóan a rómaiakig nyúlik vissza. Villány elsősorban tüzes vörösborairól, különösen a cabernet franc (azaz az eredetvédett Villányi Franc) minőségéről ismert. A pécsi történelmi borvidék igazi különlegessége a zamatos-illatos, gyakran desszertbort adó cirfandli.

A nemzetközi trendeknek megfelelően a borturizmus, a vendéglátás és a gasztronómia nálunk is egyre meghatározóbb, s immár nem korlátozódik a népszerű őszi szüreti rendezvényekre. Egész évben változatos programmal, fesztiválokkal, kóstolókkal, kulturális és sporteseményekkel csábítják ide a vendégeket. Érdemes egyszer megnézni az óbányai tűzkerékgurítást, meglátogatni a bensőséges hangulatot árasztó Ördögkatlan Fesztivált a Nagyharsányi Szoborparkban és a környező kistelepüléseken, ahol falusi környezetben kínál igényes összművészeti programokat. Némileg könnyedebb szórakozást ígér a Fishing on Orfű könnyűzenei fesztivál, amely programjaival az Orfűi-tó melletti kempingbe vonzza a fiatalok és örökifjak seregét.

Támogatás

Együtt a közös sikerekért

Cím

Civil Közösségek Háza
7624 Pécs, Szent István tér 17.

Email

info@baranyagastro.hu