Baranya és Pécs Európa Gasztronómiai Régiója 2026

Baranya és Pécs

Barangolásunkat kezdjük Magyarország ötödik legnagyobb településén, a kétezer éves múltra visszatekintő, mediterrán hangulatú városban, Pécsett, amely példás kisebbségi politikája, a balkáni háborúk menekültjeinek befogadása és aktívan működő civil szervezeteinek elismeréseként 1988-ban kapta meg az UNESCO Békedíját; az Élhető Települések nemzetközi versenyében pedig 2007-ben az előkelő harmadik, 2008-ban a második helyet szerezte meg.

Pécs //

A Mecsek-hegység déli lábánál fekvő baranyai megyeszékhely fölé szállva sas-navigátorunk szeme elé nemcsak a tölgyes-bükkös erdővonulat tárul. Már meszsziről magasodik az 1009-ben alapított Pécsi Püspökség főtemploma, a Szent Péter és Szent Pál székesegyház négy neoromán tornya. Tőle karnyújtásnyira a türkiz gömbkupolás egykori dzsámi, ma katolikus templom vonzza a tekintetet. A történelmi belvárosban találjuk Közép-Európa leggazdagabb római kori ókeresztény leletanyagát, Sopianae IV. századi ókeresztény temetőjét, amely az ezredfordulón került föl az UNESCO egyetemes kultúrtörténeti értékeinek listájára, s kapta meg a világörökségi címet. Páratlan értékeit a Cella Septichora Látogatóközpont mutatja be modern eszközökkel, míg a Széchenyi-téren álló, Gyertyaszentelő Boldogasszony tiszteletére emelt templomban az épület évszázadokon átívelő múltját mutatja be egy interaktív kiállítás.

A város különleges hangulata rangos díjat eredményezett Pécsnek. 2010-ben ugyanis Essennel és Isztambullal közösen Pécs viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. A világhírű tenor, Plácido Domingo fővédnöksége alatt zajlott programsorozat ezernyi rendezvénye minden művészeti ágat átfogott. Mottójához hűen – Pécs, a határtalan város – a Balkán kapujaként a déli nyitást is képviselte

Olyan nagyszabású beruházásokkal gazdagodott ekkor a város, mint az ezer főt befogadó koncert- és konferenciahelyszín, a Kodály Központ; a könyvtárakat egyesítő Tudásközpont és a Zsolnay-gyár területén létrehozott Zsolnay Kulturális Negyed, amely számtalan attraktív kulturális és építészeti látnivalójával, családbarát programjaival folyamatosan vonzza a különböző korosztályokat. Pécset ma minden kultúra- és művészetkedvelő embernek érdemes felkeresnie. Európa-szerte egyedülálló a város szívében található „Múzeum utca”, ahol egymás tőszomszédságában sorakoznak olyan múzeumok és kiállítóhelyek, amelyek a képző- és iparművészet világhírű pécsi képviselőit és alkotásaikat ismertetik meg az érdeklődőkkel a klasszikus örökségtől a modernitásig, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra termékeitől Csontváry Kosztka Tivadar, Victor Vasarely életművén és a Bauhaus kiváló pécsi képviselőinek, Weininger Andornak, Forbát Alfrédnak és Breuer Marcellnek a munkásságán át a modern magyar képzőművészet kiemelkedő alkotóinak tevékenységéig. Pécsett különleges módon él egymás mellett a kétezer éves örökség és a meglepő modernitás.

 

Pécs

a kreatív ipar hazája, amely egyszerre ötvözi a tradicionálist a különlegesen újjal. Erről szól a pécsi sörfőzde 1848 óta, a szintén pécsi Littke pezsgőgyár, ezt a sort folytatta a pécsi tej-, bőr- és dohánygyár, amelyek szintén előszeretettel építettek a környék adottságaira. Ma a Pécsi Tudományegyetem által megtermelt szellemi javak jelentik a gazdaság igazi hajtóerejét. A kreativitás, művészet és innováció inspirálja a megye legújabb vállalkozásait, legyen az bár az bor- vagy sörmanufaktúra, színház, vagy akár filmes, animációs cég.

 

Pécs

a színházak városa, hiszen a magyar megyeszékhelyek közül itt szolgálja közönségét a legtöbb teátrum: a többtagozatú, népszínházi küldetést vállaló, 1895-ben alapított Pécsi Nemzeti Színház, a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt játszó Bóbita Bábszínház, a kortárs drámák műhelyeként ismertté vált Pécsi Harmadik Színház, a régió horvát nemzetiségét színvonalas előadásokkal váró Pécsi Horvát Színház, a Janus Egyetemi Színház és számos kitűnő civil társulat. Nem véletlen, hogy 2001 óta a város ad otthont a legrangosabb magyar színházi fesztiválnak, a POSZT néven ismert Pécsi Országos Színházi Találkozónak

 

Pécs

a fiataloké, hiszen rangos középiskoláiban és számos komoly egyetemi fakultásán rengeteg diák tanul. Így Pécs joggal nevezheti magát egyetem- és diákvárosnak, és méltán büszke az 1367-ben alapított egyetemére, melynek tíz karán ma húszezer hallgató végez különböző stúdiumokat. Orvosképzése messze földön híres, és rengeteg külföldi diák szerzi meg itt azt a tudást, amellyel később embereket gyógyíthat világszerte. Esténként a fiatalok ellepik a tereket és a szórakozóhelyeket, és igényeiknek megfelelően a pécsi gasztronómia is mind szélesebb palettát fog át.

 

Baranya-Pécs Time-Lapse

Mészáros Dénes (mdenes.hu) fotóművész a mintegy 9 évig készült time-lapse videón mutatja be csodálatos környezetünk szépségeit és az évszakok és a bennünket körülvevő természet végtelen körforgását. 

Baranya//

A pécsi kiállítások, koncertek, múzeumlátogatások után új élményt jelent egy kellemes kirándulás a megye ökoturisztikai útvonalain, hogy barangolásaink során megismerkedjünk a szemet gyönyörködtető természeti értékekkel. Ideális kiránduló célpont ehhez a Duna–Dráva Nemzeti Park, melynek közel 50 ezer hektárnyi, védelem alatt álló területén (a dél-dunántúli dombságnak, a Mecseknek, Zselicnek és a Villányi-hegységnek, valamint a Duna és a Dráva hordalékával feltöltött síkságoknak köszönhetően) sokféle élőhely tanulmányozható.

A Mecsekerdő Zrt. vállalat erdőségei 70 ezer hektárnyi területen kínálnak kitűnő sétautakat, pihenőhelyeket, erdei szállásokat. A látogató egyszerre talál vadregényes, erdővel borított dombságokat, méltóságteljes lapályokat, meredek hegyoldalakat, régi bányákat, halban gazdag tavakat és hömpölygő folyókat.

A Duna, a Dráva és a Karasica által szabdalt terület ma Európa egyik utolsó vadregényes vizes élő- helyét őrzi. Légi kísérőnk, Pannó is szívesen invitál minket erre, hisz a Duna mellett elterülő Béda–Karapancsa tájvédelmi körzetet mondhatja igazi otthonának.

Mit gondolnak mások?

Vélemények a kezdeményezésről

Megkérdeztük munkatársainkat, támogatóinkat, egyesületünk tagjait és pártolóinkat, hogy mi a véleményük a kezdeményezésről. Mi az, ami csatlakozásra, támogatásra buzdította őket és hogyan vélekednek az előnyökről, fejlődési lehetőségekről, melyeket a cím elnyerése hozhat el a régiónknak.

Íme a válaszok:

Gátonyi Barbara

GEOGRÁFUS, MARKETING MUNKATÁRS

“Nagyon szeretem a szülővárosomat így egy ilyen projektet szívesen támogatok és segítem is a megvalósulását. Rengeteg gasztronómiához is köthető értéket lehet felfedezni Baranyában és Pécsen, amiket muszáj lenne világgá kürtölni. Hiszem, hogy ez a kezdeményezés elindíthat valamit, ami összehozza az embereket (már összehozott egy szuper csapatot akik ezen dolgoznak), és megmutatja, hogy mi minden várja az itt élőket és az ide látogatókat”

Bátori Erzsébet

BARANYAI GASZTRORÉGIÓÉRT EGYESÜLET

Sok érték található Baranyában, amiről nemhogy a megyébe látogatók, sokan az itt élők sem tudnak.

A „falatról falatra program” jó üzeneteket és jó üzleteket közvetíthet, ha ennek a folyamatnak minél többen részesei lesznek.

Támogatás

Együtt a közös sikerekért

Cím

Civil Közösségek Háza
7624 Pécs, Szent István tér 17.

Email

info@baranyagastro.hu