Baranya és Pécs Európa Gasztronómiai Régiója 2026

Falatról Falatra

 

Baranya Magyarország legdélebben fekvő megyéje, amely tájaival, éghajlatával és népeivel tökéletesen leképezi a Kárpát-medence sokszínűségét. Megtalálható benne a mediterrán napsütés és enyhe éghajlat lágysága, amely beérleli a mandulát és a fügét. Az Alföld Dunán átérő síkságából tömbként magasodik ki a Mecsek hegyvonulata. A legmagasabban fekvő Zengő csúcsáról jó időben a Balaton és a Dráván-túli, Horvátországhoz tartozó Papuk-hegység a szemhatár. Keletről a méltóságosan hömpölygő ősöreg Duna, délről a szilaj Dráva határolja, melyek egyszerre hoztak telepest és idegent, védték és élelmezték az itt élőket.

Baranya egyszerre

volt híd Itália felé és kapuja a Balkánnak. Így otthonosan érezte magát itt a reneszánsz művész és az ortodox szerzetes, a mozgalmas életigenlés és a misztikus változatlanság.

A Kelet időtlen állandósága ugyanúgy jelen volt a megye életében, mint a Nyugatról érkező tenniakarás és munkaszeretet. Egyaránt jellemzi a kifinomult európai konyhakultúra, a pusztáról hozott, pásztortüzeken készített ételek illata, és a szőlőkben, présházak előterében rotyogó bográcsok bugyogása.

Kultúrájában

egyszerre letisztult polgári és zabolázatlanul vad. Közel 400 ezer lakosában megvan a pécsi őshonos tüke, a drávai aranymosó halász, a mecseki bányász, a magyar földműves és a sváb fazekas lüktető hagyatéka. Baranyát joggal nevezhetjük az élvezetek tárházának.

Akit itt él, vagy ide látogat

gazdag kulturális örökségünk, szellemi értékeink révén pallérozhatja elméjét, az itt fellelhető sokszínű művészeti tevékenység ezernyi megnyilvánulásában gyönyörködve töltekezhet lelkileg, és rendkívül változatos gasztronómiai élményekben részesülhet.

Felfedezőutunkra

hívjuk hát segítségül madárkalauzunkat, a méltóságteljes röptű rétisast, akit régiónk, Pannónia, a Római Birodalom egykori provinciájának latin nevéből hívjunk egyszerűen Pannónak.

Terítéken Baranya //

Kalandozásaink közben a gasztronómiai élvezetek – szó szerint – tálcán kínálják magukat! Táplálkozásukban az itt élők mindig is a táj nyújtotta alapanyagokra támaszkodtak: a sokféle gyümölcsre, zöldségre, a folyók adta halra – ez rétisasunknak is kedvenc eledele –, s az erdők rejtekén fellelhető növényekre. Erre építik manapság is turistavonzó, sajátos rendezvényeiket a baranyai falvak, kisvárosok és a megyeszékhely Pécs.

Ez a titka az Orfűi Medvehagyma és a Villányi Szüreti Fesztiválnak éppúgy, mint a mohácsiak Sokác Babfőző valamint Dunamenti Halfesztiváljának, a Fekedi Stifolder Fesztiválnak, a zamatos nedűket kóstoltató Palkonyai Nyitott Pincék rendezvényének, sőt, a svábok jellegzetes köretét népszerűsítő Geresdlaki Gőzgombóc Fesztiválnak is. A hagyományos nemzetiségi ételspecialitások útja immár a családi tűzhelyektől a vendéglátóhelyek konyháin át a csúcsgasztronómiát képviselő éttermekig vezet, alkalmazkodva a hozzájuk betérők igényeihez.

A legkisebb településen is évről évre megrendezendő, hagyományos szüreti fesztiválok rengeteg ínyencséget kínálnak a hegy leve mellé az arra vetődő turistáknak. A rengeteg különböző rendezvény célja, hogy összefogja és mind a résztvevők, mind a nagyközönség számára bemutassa a baranyai gasztrokultúra szereplőit.

E civil kezdeményezések nagymértékben hozzájárulnak többek között olyan helyi kézműves termékek széles körű megismertetéséhez, mint a fekedi stifolder, az erdősmároki gyümölcsszörp, a magyarhertelendi kézműves sör, s a hertelendiek és cserdiek cigánylecsója (ez a településükön élő romáknak megélhetést is nyújtva, a saját maguk által termelt zöldségekből készül) és ehhez fogyasztott kenyere, a punya. A mohácsi hengermalom kizárólag kiváló minőségű, saját termesztésű gabonából őröl adalékmentes lisztet.

Figyelmet érdemelnek a gyógyító erejű, ízletes mézeket kínáló baranyai méhészek éppúgy, mint a művészi igényű portékákat előállító kézműves mesterek is a fafaragóktól a bőrműveseken át a szőttesek készítőiig.

Változatos élvezeti, gyógy- és életmód teáival vívott ki komoly elismerést a Mecsek Teát gyártó, pécsváradi székhelyű üzem, ahol különleges gonddal válogatott, kiváló minőségű gyógynövényekből, gyümölcsökből és tealevelekből készülnek a messze földön keresett termékek. Ugyanez elmondható az elixírnek tartott szőlőmagolajról és a borokhoz minden alkalommal remekül fogyasztható különböző kézműves sajtokról.

Élményekben megfáradt vendégeink a Harkánytól Sellyén, Sikondán, Szigetváron és Mohácson át Magyarhertelendig megyeszerte üzemelő gyógy- és termálfürdők jótékony hatása révén kaphatnak új erőre, hogy aztán ismét belevethessék magukat Baranya újabb kincseinek a felfedezésébe. Válogathatnak kedvükre, hisz Baranyában – akár egy terített asztalon – ott van minden, amitől az itt élők évszázadokon át otthonuknak érezték e vidéket. Mi, baranyaiak pedig büszkék vagyunk szellemi és természeti értékeinkre, épített örökségünkre és évszázados kulturális hagyományainkra, és szívesen tárjuk mindezt az idelátogatók elé, örömest várjuk a hazai és külföldi turistákat!

 

Mit gondolnak mások?

Vélemények a kezdeményezésről

Megkérdeztük munkatársainkat, támogatóinkat, egyesületünk tagjait és pártolóinkat, hogy mi a véleményük a kezdeményezésről. Mi az, ami csatlakozásra, támogatásra buzdította őket és hogyan vélekednek az előnyökről, fejlődési lehetőségekről, melyeket a cím elnyerése hozhat el a régiónknak.

Íme a válaszok:

Magasi Ágnes

RENDEZVÉNYSZERVEZŐ

Régóta foglalkozom borral, gasztronómiával, jelenleg is rendezvényszervezőként dolgozom Pécs néhány éttermében. Így nagyon közel áll hozzám a kezdeményezés, remek fejlődési lehetőség térségünknek. Tele vagyunk értékekkel, itt az idő megmutatni őket a nagy világnak. 

Lokodi Ákos

ÖTLETGAZDA, KREATÍV SÉF

“Legyünk büszkék értékeinkre, sokszínűségünkre, nyitottságunkra, mutassuk meg falatról falatra.” 

Támogatás

Együtt a közös sikerért!

Cím

Civil Közösségek Háza
7624 Pécs, Szent István tér 17.

Email

info@baranyagastro.hu